NOVA en Unica nieuws

Nederland in de prijzen bij UNICA

Nederland in de prijzen bij UNICA

gold medal winner transparant

Het UNICA-festival, dat dit keer in Nederland is gehouden, is achter de rug.

Twee Nederlandse inzendingen zijn in het algemene programma in de prijzen gevallen.

Briefgeheim heeft maar liefst 3 prijzen gewonnen.

Allereerst is één van de drie gouden medailles voor Briefgeheim.

De prijs voor beste actrice was eveneens voor deze groepsproductie van filmclub Maassluis, aangesloten bij ZH'12.

Tot slot werd ook de prijs voor de beste amateurfilm toegekend aan deze film. De jury gaf unaniem goud, waarmee het de hoogst gewaardeerde film in de categorie amateurfilm was.

De film is gemaakt door André van der Hout, Maarten Walters, Wim Rieke en Anthonie Buitelaar.

De laatste keer dat Nederland een gouden medaille won was in 2002 met de film De verdenking, waar André eveneens één van de makers was. Opvallend genoeg was de prijsuitreiking toen ook op 31 augustus.

Verder werd een bronzen medialle uitgereikt aan Het leven volgens Jean Paul uit NOVA Noord. De makers zijn Thomas Bunink, Daan Alberts, Mart Rogaar, Annelot Vijfhuizen, Jesse van der Tuuk, Joël Groen en Max Leijen.

De andere films uit het Nederlandse programma, Kwestie van tijd, Schaduwspel en Off line, vielen niet in de prijzen.

De andere inzending, Getuige van Han van der Stok, won de derde prijs. Daarmee vielen de beide inzendingen in de prijzen.

Dan was er nog groot sucees voor Nederland bij de World Minute Movie Cup, die werd gewonnnen door Behind the mask van Team Kids Against Bullying. José Bibián is met zijn groep jongeren de maker van deze film.

Als wij de balans opmaken heeft Nederland vier prijzen gewonnen in het algemene programma en twee in de World Minute Movie Cup, waarbij er ook nog eens twee winnaars van een eerste prijs zijn. Zo'n succes is door Nederland niet eerder behaald.