do30062022

Back U bevindt zich hier: Activiteiten Festivals Cinefleur 2019

Cinefleur 2019

Succesvol Cinefleur filmfestival in Aalsmeer

Op zaterdag 19 januari organiseerde de Film- en Videoclub Aalsmeer voor de 45e keer het jaarlijkse Cinefleur filmfestival voor vier filmclubs, allen afkomstig uit een stad of dorp die iets met bollen of bloementeelt te maken heeft. Elk jaar wordt het stokje binnen een vastgesteld schema voor het organiseren doorgegeven.

De andere verenigingen zijn; Leidse Video en Smalfilm Liga uit Leiden, AMFI’66 uit Hillegom, de Noordwijkse Film- en Videoclub en Close Up uit Haarlem.

In de sfeervolle zaal van Dorpshuis ’t Podium in Kudelstaart werd door elke club drie films  vertoond, die samen niet langer mochten duren dan 30 minuten. De ruim honderd filmliefhebbers konden genieten van een grote verscheidenheid aan documentaire, reis en/of speelfilms. Films met humor, maar ook die ontroeren.

Alle films werden vooraf gejureerd door een vakkundige jury bestaande uit Marion van Leeuwen, Annie Akerboom en Ruud Besjes, onder voorzitterschap van Henk Westerhof. In de beoordeling hebben vooral gekeken naar de strekking van de film, de verhaalstructuur (wat wil de filmmaker vertellen) en de filmische vormgeving als: gebruik van de camera, licht, geluid, montage en andere creatieve toepassingen. Niet onbelangrijk voor de jury was of ze werden geraakt door de filmmaker.

De Leidse Video en Smalfilmliga behaalde deze Cinefleur editie met de drie films; “De Voorschotense paardenmarkt” van Peter Meijer, “Memories” van Will Bakker en “Bevrijd” van filmgroep Home Made Movies de meeste punten. De trotse Leidse voorzitter André van der Tuijn ontving uit handen van Gerard van Schie, voorzitter van de Videoclub Aalsmeer de fraaie wisseltrofee.

De 1e prijs voor de beste individuele film ging naar filmgroep Home Made Movies met de film “Bevrijd”, een film over hedendaagse ontwikkelingen die vooral voor ouderen een kwelling kunnen zijn. Een actueel thema en hoog creatief gehalte.

Traditiegetrouw had de Film-en Videoclub Aalsmeer een verrassing in petto. Hilariteit in de zaal toen kapitein Henk van Leeuwen van de Westeinder Rondvaart en hoofdpersoon in de fraaie openingsfilm in korte broek en T shirt op het toneel verscheen om het festival te openen. Hij presenteerde en kondigde de films aan alsof het zijn dagelijks werk was. Henk, “dat amateurs dergelijke films kunnen maken, daar had ik geen weet van. Petje af, ik heb er van genoten”.

Volgend jaar zal het Cinefleurfestival 2020 worden gehouden in Haarlem. Videoclub Close-Up neemt dan het organisatiestokje over.